Update1: Podle nových informací jsou rebelové sjednocení pod názvem Resistance (Odpor) a imperiálové pod First Order (První Řád).


Síla v mé rodině je silná. Můj otec ji měl. Já ji mám. Má sestra ji má. Ty budeš mít tu moc také.

Nový teaser k The Force Awakens přináší o něco širší náhled do nového filmu, než jaký jsme dostali v teaseru prvním.

Epizoda 7 se odehrává přibližně 30 let po Návratu Jediů. Jednak se tím elegantně vysvětluje stáří hlavních postav ze Staré trilogie a také to dává tvůrcům volnou ruku ve výběru postav, událostí a celkového děje. Podle Expanded Universe se během oněch let udála řada věcí. Ačkoliv se dá čekat, že ve filmu se minimálně kus historie objeví, tak děj se nemusí vůbec zaobírat Yuuzhan Vongskými válkami či znovuzrozením Palpatina. Jedna z mála věcí, kterou nový teaser potvrdil, je, že minimálně jeden potomek Luka Skywalkera žije.

Luke Skywalker a R2-D2

Začátek teaseru zachycuje písečnou planetu, která však trochu překvapivě není Tatooine, ale úplně nová planeta Jakku. Nad planetou téměř jistě zuřila bitva, což dokazuje X-wing a Imperiální křižník, napolo zasypaný pískem. To, že lodě nejsou zasypány úplně, může být z čistě praktického hlediska: na zasypané lodě není úchvatný pohled kamerou. Na Jakku však klid nenastal. Rey a Finn, nové „mladé“ postavy ztvárněné Daisy Ridleyovou a Johnem Boyegou, jsou pronásledováni TIE fighterem, stejně jako Millenium Falcon (Malý sokol), který se pokouší TIE fighter setřást ve vyrabovaném křižníku.

Křižník a X-wing na Jakku

TIE fightery byly jasným poznávacím znakem Impérie ve Staré trilogii a vypadá to, že ani zde nebudou zastupovat nikoho jiného. Zástupy stormtrooperů v nové zbroji, které buď úplně nebo alespoň částečně vede Sith Kylo Ren se světelným mečem opatřeným záštitou, jsou jasným znamením, proti komu se bude bojovat. Lze si také povšimnout, že Imperialistické síly si vyměnily roli s rebely z Epizody 5 a nyní si ony zvolily pro svou základnu planetu, na které zřejmě panují arktické podmínky.

Imperiální síly

Impérium také disponuje alespoň jedním křižníkem, jak dokazuje bitva, kde se řada stormtrooperů snaží zničit jeden TIE figter. Zda je to ten samý křižník, jaký je vidět na samostatném záběru je otázkou, dalo by se čekat, že si Republika (či rebelové) nějaký křižník také opatří.

Boj na křižníku přináší několik zajímavých možností. Pokud v něm byl Finn nebo se nějak podílel na dané zkáze, mohlo by to vzhledem k jeho stormtrooperskému brnění znamenat, že:
► byl vojákem Impéria, ale rozhodl se odejít, což udělal za pomocí TIE fighteru a letu na nejbližší planetu (což by vysvětlovalo, proč se v prvním teaseru objevil sám uprostřed pouště a dal se na útěk)
► byl od začátku vojákem Republiky (rebelů) a jeho převlek byla pouze zástěrka pro sabotáž zařízení (tato varianta se zdá méně pravděpodobná, jelikož by se dali očekávat zálohy ze strany Republiky (rebelů)

Pokud se vrátíme ještě k planetě Jakku, tak z útržků v teaseru můžeme za Kylem Renem a stormtroopery vidět zjevně zastrašený dav lidí a zařízení, které se nápadně podobá těm, které se objevily na farmě a v Mos Eisley na Tatooinu, což by napovídalo tomu, že Impérium bude na Jakku přítomné v silnější sestavě než jen s TIE fightery.

Kylo Ren

Jako třetí v řadě za písečnou a ledovou planetou je planeta s podnebím, které se podobá pozemskému. Lesy a řeky jsou znamením, že žádné extrémy čekat nemůžeme. Na planetě je však přítomná Republiková (rebelská) skupina pilotů X-wingů, mezi nimiž je i Poe Dameron, kterého hraje Oscar Isaac a měl by doplňovat trojici mladých hrdinů, kteří se dostanou do dalších dvou dílů nejnovější trilogie.

Poe Dameron v X-wingu

V tomto ani předchozím teaseru není přítomná Leia, avšak za začátku dává její mladé verzi Luke světelný meč, což značí, že se stala Jediem - a další malý kousek z EU by byl zachován. Stará verze Leiy se v žádném teaseru zatím neobjevila, což naznačuje menší roli či záběry, které by prozrazovaly divákovi o filmu příliš informací.

Další pozoruhodnou věcí je tyč-zbraň Rey, kterou měla už i v minulém teaseru. Pokud bychom předpokládali, že Rey by mohla být dcerou Luka Skywalkera (jestliže o hlavní postavě Luke mluví v první části teaseru, dá se očekávat, že takto zvýrazněná postava nebude jen postavou vedlejší, ale bude mezi hlavními, což i věkově sedí mezi tři mladé postavy), tak by tyč mohla být obdobou kopí, kdy se čepel světelného meče vysune na konci tyče a nabídne tak široký manévrovací prostor.

Rey a Finn na Jakku

Poslední scéna je věnována Hanovi a Žvejkalovi (Chewiemu). Han řekne: „Chewie (Žvejku), jsme doma.“ Podle tónu hlasu Hana by se dalo říct, že je to tak po dlouhé době. Zda to bylo kvůli tomu, že předchozích 30 let byli pryč či se vrátili na nějaké místo, které pro ně znamenal domov (ve Staré trilogii je jejich domovem maximálně Malý sokol), není jisté, první varianta se ale zdá pravděpodobnější.

Han Solo a Žvejkal

Podivná je skutečnost, že Malý sokol neopětoval na TIE fightery palbu. Přitom podle Staré trilogie stačil k řízení pouze jeden pilot, takže Han nebo Žvejkal mohli střílet.

Bonus: Vaderova maska je viditelně roztavená ohněm. Na jakého nebožáka připadla úloha vyškrábat z ní Vaderovu hlavu? Nebo se Vader rozplynul jako Obi-Wan a Yoda? Proč ale pak pálit samotné brnění?
Helma Darth Vadera