Já si tu můžu založit i vlastní blog, jo? Tak to je mazec :D

Ale teď k věci. Možná si na mě někteří pamatují z diskuze pod jednom z článků, kde jsem - krom uvedení na pravé míry, jak je to s kánonem a přežitím Boby - se zastával adminů tohoto portálu v ohledu funkcí webu a vůbec jejich práce zde.

A jelikož se momentálně nacházím v prostředí s internetovým připojením, ale bez možnosti dělat cokoliv produktivního (alespoň cca na hodinu), rozhodl jsem se po náhodném zavítání sem a na několik mých dalších oblíbených portálů tohle téma rozvést více dopodrobna. Nevím, jestli to sem tak úplně patří, jelikož je to tématika související s "webem o Star Wars", nikoliv se "Star Wars" jako takovém. Pokud je to příliš OT a neodpovídá to podmínkám vedení blogu, klidně můžou admini tento článek smazat.

Jelikož jsem sám dělal (a dělám) na několika větších či menších webových projektech i v komerční sféře, mám představu o náročnosti vedení webu takovýchto rozměrů. Neříkám ovšem, že můj pohled nemůže být zkreslen neznalostí souvislostí u konkrétní fansite (nevidím "pod pokličku"), pokud je tedy něco jinak, než jak píši, klidně mě v komentářích opravte. Od čeho jinak komentáře jsou, když ne k diskuzi?

Dále bych pak ještě rád uvedl, že při psaní tohoto článku nevycházím striktně ze situace zde, ale i na jiných fansite se zcela jinou tématikou. Ono je to ale ve výsledku jedno, aplikovatelné je to téměř kdekoliv.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Za svůj život jsem viděl spoustu fanouškovských portálů, od malých "blogísků" až po monstrózní fanouškovské weby, někdy i větší než tento (hlavně zahraniční). Počet návštěvníků a hlavně nabídka funkcí webu má ovšem zvláštní vliv na povahu samotné fanouškovské základny.

Představme si blog. Uživatelský webový portál s minimálními možnostmi customizace a omezeným obsahem. Na tento blog pak zavítá návštěvník. Co uvidí? Pokus (ač mnohdy ne zcela vydařený) fanouška o založení portálu o něčem, co má rád, co se mu líbí. A to se přece počítá, ne? Nevadí, že toho na blogu moc není, že obsah není roztřízen nebo že jsou použity univerzální textury jakožto template. Je to práce jednoho člověka z vlastní iniciativy ve svém volném čase. Těžko toho po něm můžeme chtít víc. A tak je pak potenciální návštěvník relativně vzato potěšen, pochválí provozovatele a popřeje mu, ať mu jeho snaha vydrží.

Teď si představme o trochu větší fanouškovský web. Takový web může mít větší množství obsahu, který je kategorizován, občas nabízí i nějaké to zabavení na kratší dobu, fanouškovská základna už nesestává jen z několika kamarádů, babičky a psa a admini mají trochu větší zodpovědnost za provoz. Pořád se ale nejedná o nic extra velkého. Slouží-li takový web i jako komunikační prostředek, občas může dojít k nějaké té neshodě či dokonce i hádce, ať už mezi návštěvníky, nebo i ze strany návštěvníků k provozovatelům; zejména pokud je už počet návštěv obsáhlejší. Nakonec ale stále nikdo nezapomíná (nebo si dodatečně vzpomene) na to, že se jedná o práci jednoho či několika jedinců, kteří web provozují dobrovolně ve volném čase, a tak je více méně pořád každý ve výsledku rád za to, co je.

A teď si představme velký webový projekt, který nabízí spoustu funkcí. Umožňuje uživatelům chatovat, psát povídky, založit si vlastní blog, nahrávat obrázky či videa či třeba přispívat na fórum, nehledě na obrovské množství obsahu, za který jsou zodpovědni sami admini; což nemusí být jen články, ale i encyklopedický obsah jako postavy, herci či cokoliv, co může se zaměřením webu souviset. Návštěvnost se počítá po stovkách nebo někdy i v tisících za den. Takový portál už nehledě na svou fanouškovskou podstatu začíná působit celkem oficiálně, je to velké středisko lidí se stejným zájmem a tito lidé se dožadují určitého komfortu. Přeci jen, je nás hodně, ne? Tak ať admini hejbnou kostrou a zprovozní nám tu novou sekci, my už ji chceme! Už je jich tu přece 11, tak kde je problém zprovoznit 12., sakra?

Na co se ovšem hodně zapomíná je jedna důležitá věc. Ve všech případech se jedná o totéž, o tvorbu fanoušků. Na druhém konci nesedí firemní programátoři a webdesigneři se směnou od 8 do 4, kteří musí přesně vyhovět každému požadavku zákazníka. Na druhém konci sedí studenti, často kamarádi ze školy, kteří si jednoho krásného dne o prázdninách řekli: "Hele, máme rádi tady tenhle film/seriál/knihu, co kdybychom o tom založili web?" A to, do jaké kategorie pak výsledek spadne je posléze dáno pouze množstvím volného času a schopnostmi zakladatelů, ničím jiným. Ať už je to malý soukromý "blogísek", nebo gigant, jako je třeba tento a jiné weby, za tvorbou a spravováním stojí titíž lidé - fanoušci. Lidé, kteří ve výsledku nejsou odlišní od běžných návštěvníků, pouze měli čas a prostředky zajít dál a z konzumentů se stali producenty. Ale pořád to dělají z vlastní dobré vůle, ve volném čase a nikdo po nich nemůže chtít víc, než kolik oni sami chtějí udělat.

Problém je, že čím více funkcemi a obsahem webový portál disponuje, tím působí oficiálněji a tím jsou návštěvníci hladovější. Nejde ani tak o počet návštěvníků jako takový. Viděl jsem zahraniční fanouškovský portál, který za nějaké cca 4 roky své existence nasbíral půl miliardy návštěv. Sám o sobě však není ničím jiným, než streamem novinek. Neobsahuje nic jiného, než články, které se řadí na titulní straně za sebou a uživatelům umožňuje tyto články komentovat. Kategorizace se provádí přes tagy. Nic víc, nic míň. Jednoduchý koncept, nikdy jsem ale neviděl, že by po adminech chtěli návštěvníci něco víc. Teprve až když zakladatelé projeví větší míru kreativity a schopností a začnou na web přidávat další prvky, chopí se návštěvníci příležitosti a začnou požadovat víc. Vždyť když už je na webu XY funkcí, jaký je problém udělat ještě jednu navíc?

Ne každý si ale uvědomuje, že to často neobnáší stisk jednoho tlačítka, ale programování třeba i na několik desítek hodin, pakliže je to něco komplexnějšího. A ano, když už admini obětovali webu 1000 hodin svého volného času, může se zdát, že 1050 už není až takový rozdíl. Nejsou to ale otroci a nikdo se jím nemůže divit, pokud jednoho dne řeknou dost. Jsou to lidé, kteří mají určitě i další zájmy. A i kdyby se v tom úplně nejhorším případě na web úplně vykašlali a nenapsali už ani jediný článek, je vhodné nezapomenout na to, co pro ostatní fanoušky udělali doposud. Často totiž návštěvníci vidí jen aktuální situaci a neumí se ohlédnout.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Teď mě nechápejte špatně. Z mého předchozího textu se může zdát, že podporuji, aby návštěvník fansite byl jenom ovce, která přijme vše, co jí administrátoři předhodí a sám nesmí projevit sebemenší známku pochybení či kreativity. Tak to samozřejmě není. Pokud má návštěvník nápad či připomínku, určitě je dobré se o ni podělit. Koneckonců, jak jsem již napsal, admini jsou taky jen fandové, nejsou o nic lepší oproti návštěvníkům v ohledu nápadů. Pouze mají privilegium nápad zvážit a realizovat či zamítnout, to jim nikdo nemůže upřít. Co se ale snažím říct je, že ať už se rozhodnou jakkoliv a udělají či něudělají cokoliv, nikdo jím výsledek nemůže mít za zlé. Ano, když se správce rozhodne přebarvit svůj web do růžova, může to být špatná volba, můžeme mu napsat, že se to nehodí a že by to bylo lepší tak a tak. Pokud se nám ale rozhodne nevyhovět, nemůžeme se změny domáhat. Je to jeho web a jeho volba.

Co chci tedy ve výsledku říct - každý návštěvník fansite by měl umět ocenit to, co je. Za její tvorbou stojí lidé, kteří z toho nic nemají a kdyby chtěli, klidně by mohli celý web zrušit a nikdo by proti tomu nemohl nic říct. Web není jejich povinnost. Někdo by mohl namítnout, že udávat směr fanouškovské základny by měl mít možnost každý fanoušek. To ano, a to také má. Webový portál je pouze médium, kterých je navíc spousta. Není-li návštěvník spokojen, může přejít na jinou fansite nebo si dokonce i vlastní založit, pokud myslí, že to zvládne lépe. Konec konců, každá fansite musela jednou nějak vzniknout.

Takže abych to shrnul. Podělit se s myšlenkami, nápady a připomínkami je jedna věc, ze které navíc může těžit každý. Dožadovat se pak ale něčeho od dobrovolníka v jeho volném čase a nadávat, pokud se rozhodne nevyhovět, ať už je důvod jakýkoliv, nebo pomlouvat adminy (bez kterých by fansite ani neexistovala), že nic nedělají, je něco zcela jiného. Buďme rádi, že si někdo vůbec našel čas a energii a stvořil místo, kde se můžou fanoušci scházet, i když to místo nemusí být dokonalé. Naznačme směr, jímž by se dle našeho názoru měla základna ubírat, ale naučme se akceptovat, pakliže se vedení rozhodne jít (či nejít) jinou cestou. A jak říkám, nejsme-li spokojeni, nic nám nebrání vyšlapat stezku zcela novou v jiném lese a sami tak přispět ostatním "turistům".