Hello there

Mám tady jednu takovou poznámečku jako dodatek článku, který se týká kontroverze Disney Canon. Zaregistroval jsem totiž něco, čeho jsme si mohli všimnout i u nás v Česku. Pokud jste totiž četli knížku Ahsoka, která u nás byla jako jedna z mála kánonických knih přeložena, tak jste zaregistrovali části, kdy Ahsoka formou flashbacků se vrací zpátky k obléhání Mandaloru a k Rozkazu 66. 

Ta knížka byla psána a schválena tak, aby se přílišnými detaily nezaobírala akčními pasážemi ze souboje s Maulem a strategií celé akce, aby v případě dodělávání epizod mohli tvůrci udržet kontinuitu děje a některé věci změnit. Podle všeho tato kniha stále patří do Kánonu se vším všudy. A i přesto, že existuje cosi jako Lucasfilm Story Group, regulérní oddělení, které je od roku 2013 zodpovědné za udržování onoho canonu, aby v něm nedocházelo k plot holům (v překladu dějovým nesrovnalostem), tak se stejně stalo. A nejde o nic malého.

Pokud jste náhodou finální sezónu neviděli, tak prosím uvažte, zda chcete číst následující řádky, může se jednat o spoilery jak ke knize Ahsoka, nebo právě k oné finální sérii.

Tak kupříkladu v knize jsou popsána Anakinova slova, kdy poskytuje Ahsoce rady před jejím střetem s Maulem, ohledně toho, jak je nebezpečným protivníkem. Také se jí nezmíní o úpravách, které na světelných mečích udělal, takže se v knize pracuje s tím, že by měly mít stále zelenou barvu. Při dopadení Maula je docela zřetelně popsáno, že použijí zařízení dost podobné tomu, které lapilo Obi-wana, Anakina a Palpatina na lodi Generála Grievouse ve filmu Pomsta Sithů. A mimo jiné k rozkazu 66 dojde už na Mandaloru po polapení Maula, nikoliv na Venatoru při cestě hyperprostorem.

Pointa tohoto tématu je taková, že podle mě oddělení Lucasfilm Story Group nedělá svou práci dost dobře. Když už je oddělením, které má zajistit, aby k takovýmto anomáliím nedocházelo, tak by se něco takového stát nemělo. A když jim pobouřený fanoušek tuhle konstruktivní kritiku sdělí, tak ho jeden z řídících hlav odbude se slovy, že je to stejně fikce. A za tohle dostává peníze.