Vzhledem k mému minulému článku přináším článek o „věcech“, které by mohly (nebo nemusely) využívat krystalovou technologii. Ze všech superzbraní však jenom vybírám, abyste neříkali, že jsem zapomněl na tamto nebo ono. Každopádně je toho dost a tak jsem si dovolil rozdělit vám to na tři kategorie – Stanice, lodě a jiné. Protože je to ohromné množství informací, vyjde toto jako série tří článků.
Dnes vám přináším plavidla z celého vesmíru, která se zapsala do historie jako superzbraně.

Ascendant Spear

Začneme zlehka. Tato loď sloužila ve flotile Sithského Impéria během studené války. Jde o modifikovanou verzi lodě Terminus. Co jí klasifikovalo, jako superzbraň byly rovnou tři věci: Superlaser, hyperpohon a zvláštní řídicí systémy.
Pod pojmem Superlaser si nepředstavujete, to samé, co měla Hvězda smrti. Šlo jen o upravenou verzi laserového děla, které bylo schopné ničit lodě jedinou salvou. Osobně neznám žádnou vlajkovou loď, která by byla rychlejší než tato (ani Millenium Falcon). Měla nainstalovaný hypermotor třídy 0.5 a to znamená „sakra dobrý“. Například Acclamator z Klonových válek měl třídu 0.75 a Venator třídu 1.0. Sith Darth Mekhis, která ji nechala postavit, nechala zabudovat do ovládání neurální rozhraní, které jí dovolovalo řídit loď přímo, pomocí implantátů. Ale vyžadovalo to velkou koncentraci a neustálý přísun Síly přes další sithské učedníky.

Doombringer (Silencer)

Upravený bitevník Harrower dostal velice podobnou výzbroj jako Ascendant Spear. Vzhledem ke své velikosti si ale mohl dovolit větší palebnou sílu a rychlost - Silencer. Právě rychlost Silenceru umožnila v rychlém sledu vypálit několik ran a zničit více křižníků najednou a ochromit tak nepřátelskou flotilu. Namontovaná zbraň však zabrala místo pro hangáry, tudíž loď neměla žádnou vlastní leteckou podporu. Vnitřní strany lodě musely být upraveny, aby snesly nápor energie laseru, také sloužili k usměrnění proudu.

Malevolence

Posunujeme se do období Klonových válek a začínáme s naší (ne)oblíbenou lodí Malevolence. Patří do třídy těžkých křižníků Subjugator. Pro zajímavost se uvádí, že byly čtyři lodě tohoto typu. Když se to tak vezme, loď byla velice ekologická. Využívala odpad vzniklý z paliva a zbytkové teplo k napájení svých dvou iontových děl. Síla lodi tkvěla právě v nich. Schopnost připravit veškeré lodě v dosahu děl o elektroniku, a hlavně štíty, pak zajistila snadný přístup k nepříteli. Očividně však trpí velikou slabinou. Při střetu s republikovou flotilou bylo jedno iontové dělo zničeno a loď přišla o obě. To může být způsobeno napojením na jednu rozvodnou síť generátoru, nebo jde jednoduše o jedno dělo s dvěma hlavněmi.

Devastation

Velká sestřička Malevolence. I přes svou rozdílnou stavbu a téměř dvojnásobnou velikost se stále řadila do stejné třídy (druhá ze čtyř). Postrádala sice iontová děla na boku, ale byla obohacena o masivní přední dělo. Místo pro iontová děla bylo zaplněno hangáry. Je jisté, že dělo bylo poháněno krystalovou technologií.

Conqueror

Upravení hvězdný destruktor impéria byl světu představen brzy po porážce u Yavinu. Pod dohledem komand paprsek namontovaný na loď vyvíjen na Naboo a loď samotná byla ukryta v systému Mustafar. Loď měla sloužit hlavě k potlačení růstu Aliance. Té se však donesly zvěsti o existenci takové lodi. Loď stihla projít jen úspěšnou zkouškou na neobydlené planetce a těsně před vypuštěním do akce byla zničena rebely. Před zničením se na lodi nacházel také Darth Vader, který se pokusil rebely zastavit. To se mu nepovedlo, ale stihl zmizet od vybuchující lodi včas.

Eclipse a Soveriegn

Destruktor označovaný jako loď nové generace. Na rozdíl o svých předchůdců (ISD 1,5 km) to byla skutečně masivní loď. Měřila 17,5 km (Executor 19 km) a měla vestavěný Superlaser. Možnosti laseru nebyly tak vzdálené od toho na Hvězdě smrti. Byl schopen prostřelit planetární štít a narušit stabilitu tektonických desek. Není to úplná destrukce, ale dost na chaos. Vedle toho měla ve výbavě nad 1000 děl a turbolaserů. Pro obsluhy bylo nutno minimálně 88,000 pracovníků a pro plné využití nad 700,000 lidí.


Stejně jako Eclipse, jednalo se o bitevník nové generace a také měl superlaser. Měřil 15 km a byl obrněna tisícovkou děl. Na provoz této lodi stačilo „pouhých“ 600,000 pracovníků. Jediná loď této třídy byla teprve ve výstavbě, když došlo ke zničení Impéria.

Sun Crusher

Prototyp lodi, dost malé, aby se vyhnula nepřátelské flotile nebo planetární obraně. Stíhačka byla obrněna kvantovým plátováním, což ji činilo téměř nezničitelnou. Loď nesla několik rezonančních torpéd, které byly schopny vyvolat řetězovou reakci v jádru hvězdy a nechat jí doslova vybouchnout. Následná exploze pak měla dost energii ne zničení celého systému. Loď byla vyrobena ve Chřtánu, skryté laboratoři Impéria nedaleko Kesselu. Gravitační síly okolo pěti černých děr znemožňovaly téměř jakýkoli přístup k prototypu. Avšak existovaly dvě možnosti, jak se tam dostat. Zasvěcení důstojníci měly tajné trasy pro skok hyperprostorem. Nebo pokud jste dostatečně citlivý jedi, jste schopni prokličkovat tam a zpátky bez úhony. Byl to právě jedi Kyp Durron, který stíhačku ukradl pod vlivem ducha sitha Exar Kuna.