Do začátku bych chtěl napsat, že v roce uvedení prvního dílu STAR WARS se lidé znali pouze počítače a určitě ne všichni je mohli používat. Vím, že předpověď budoucích technologií se připisuje hlavně star treku, ale podívejme se, co nám přinesla naše sága.

Datapad

Obrázek
Datapad je kupodivu velmi levné zařízení. Cena se pohybuje ve stovkách kreditů. Slouží jako osobní zápisník a plánovač. Dokáže také ukládat dokumenty, videozáznamy, zvukové záznamy a pracovat s nimi. Lepší modely mohou ukládat a přehrávat také holozáznam.
Základem datapadu je dotyková obrazovka, vstup pro datakarty a sluchátka (ano, i sluchátka). Nebál bych se říci, že datapady mohou mít i mnoho dalších příslušenství (napadá mě například scaner). Nejlevnější modely mají obrazovku monochromatickou, nebo v kombinaci několika barev. Obrázek Luxusnější zařízení mají plně barevný rozsah. Tvary a velikosti jsou různé od malých, které se vejdou do dlaně po větší, které je třeba držet oběma rukama. Váha se pohybuje pod 1kg. Ve skutečnosti jsou datapady křehká zařízení a i špína na datakartě může zničit obvody. Samozřejmě za odolnost si můžete připlatit.
Druhý obrázek je také datapad... Multifunkční, pravděpodobně



Komlink

Obrázek
Jednoduše vysílačka je skvělým doplňkem k datapadu. Krom vysílání a přijímání mají některé modely zabudovaný lokátor a ty lepší také data port. Cena se také pohybuje ve stovkách, i když jsou dražší než datapady. Komlinky mohou mít vestavěný kódovací modul, také ovládání frekvencí a bezpečnostní zámek. Bez satelitní podpory má komlink dosah do 50 km. Vzdálenost se snižuje s větším výskytem elektromagnetických vln - v zastavěných oblastech se vyskytuje mnoho zářičů, které ruší signál. Vojenské a palubní komlinky mají dosah větší. Pro meziplanetární komunikaci se však používá subprostorová „síť“.


Hologram

Obrázek
Jde o zařízení k projekci 2D i 3D obrazů a objektů. Hologramy obecně mají nižší kvalitu než obrazovky, ale dovolují prostorové simulace a „živější“ komunikaci. V komunikaci často dochází k rozdílu mezi zabraným obrazem v závislosti na použitém zařízení a nastavení. Vícesměrný signál dovoluje přenášet hologram na více míst, nebo přes několik zařízení, je tedy možné spojit tři osoby na třech různých místech, aby každý viděl druhé dva. Dobrým příkladem je Rada Jedi na Coruscantu. Hologramy vyšší třídy nejsou monochromatické, ale zvládají promítat plný rozsah barev. Nejčastěji se používají v zábavním průmyslu (například Holo Zahrada vyhynulých zvířat), ale mohou být použity jako důmyslný převlek (Viz. obrázek).